Det har genom åren funnits många stora svenska konstnärer. En aImage result for Anders Zornv dessa är Anders Zorn, som föddes i Mora i Dalarna och var verksam under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Studier vid Konstakademin

Zorn började sin konstnärskarriär med studier vid Konstakademin i Stockholm. Till en början var han främst intresserad av att arbeta i trä, men gick sedan över till måleri. Han blev snabbt omtalad som bland annat en mycket duktig porträttmålare och anlitades därför av många rika Stockholmsfamiljer att måla porträtt.

Världen framför fötterna

Efter studierna och tiden i Stockholm skulle det visa sig att världen låg framför Zorns fötter. Efter inspiration av Ergon Lundgren, började han resa runt i Europa för att hitta inspiration och spännande motiv. Han reste främst till England och Spanien, och slog igenom internationellt med målningen Kärleksnymf som han skapat 1883 i den spanska huvudstaden Madrid.

Efter genombrottet med verket från Madrid fick han allt fler och större uppdrag. Under slutet av 1890-talet fick han ett flertal uppdrag i USA där han målade porträtt av politiker och personer inom näringslivet. Särskilt känt blev hans porträtt av den amerikanska presidenten Grover Cleveland. Han målade senare av även de efterföljande presidenterna Theodore Roosevelt och William Howard Taft. Under en tid var han även verksam i Ryssland där han höll till i Moskva och Sankt Petersburg.

Tillbaka i Sverige och eftermäle

Zorn kom tillbaka till Sverige vid 1900-talets början. Han var mycket välkänd tack vare alla sina internationella framgångar och fick bland annat i uppdrag att göra en staty av Gustav Vasa. Under denna tid i Sverige gjorde han även flera fotografiska nakenstudier samt landskapsmålningar.

Han avled den 22 augusti 1920 på lasarettet i hemstaden Mora. Detta efter en tids sjukdom med blodförgiftning i buken. Han lämnade ett stort konstnärsarv efter sig och är än idag en av Sveriges populäraste konstnärer. Han finns representerad på flera stora konstmuseum över hela världen och har blivit en ikon för svensk konst.