En av de konstnärer som haft störst betydelse för den moderna konstens utveckling är franske Paul Cézanne, som var verksam under 1800-talets andra hälft. Han var bland annat en av Pablo Picassos största inspiratörer i utvecklingen av konststilen kubism.

En konstnär växer framImage result for En konstnär växer fram

Cézanne föddes 1839 i staden Aix i sydöstra Frankrike nära Liguriska havet. Han växte upp i en välbärgad familj som son till en framgångsrik bankman. Tidigt visade han intresse för konst och började vid tio års ålder måla för en munk. I ungdomen studerade han juridik, men hoppade av studierna efter drygt två år för att följa sin konstnärsdröm. Han lämnade hemstaden Aix 1861 för att prova lyckan i Paris. Ett beslut som skulle visa sig vara helt riktigt.

Cézanne möter Paris

Beslutet att hoppa av juridikstudierna för att satsa på konst i Paris var något som hans far till en början motsatte sig. Efter en tid ändrade sig fadern och gav Cézanne finansiellt stöd för att han skulle kunna följa sin konstnärsdröm.

Väl i Paris mötte Cézanne konstnären Camille Pisarro, som blev något av en mentor för honom och tillsammans reste de till olika platser för att måla av vackra landskap och vyer. Cézanne utvecklade en mycket unik stil för sin tid och experimenterade med brutna former, figurer och optisk perception i sina många målningar. Hans målningar har flera olika kännetecken, exempelvis var äpplen ett objekt som han brukade ta med i sina bilder. Det ryktas om att han en gång ska ha sagt att han önskar erövra Paris med ett äpple.

Eftermäle

Cézanne målade ända fram till sin död i oktober 1906. Han dog av lunginflammation den 22 oktober efter att flera dagar ha arbetat med olika landskapsmålningar i stormigt höstväder. Han ligger begravd på Saint Pierre-kyrkogården i sin hemstad Aix. Hans verk fick mycket stor uppmärksamhet efter hans bortgång och finns representerad på bland annat Göteborgs konstmuseum och andra stora konstmuseum över hela världen.