I världen

Förutom Frihetsgudinnan i New York och Christo Redento i Rio de Janeiro finns det många statyer och skulpturer som är känImage result for Berömda statyer och skulpturerda över hela världen. Flera av dem är likt ovan nämnda en del av stadsbilden där de uppförts.

Skulpturen av David uppfördes av den världsberömde skulptören Michelangelo som huggit ut sin skapelse ur Carrara marmor. Det som är så speciellt med Michelangelos sätt att skildra David är att han avbildat honom som en orädd yngling, som samlar sig inför striden mot jätten Goliat. Oftast ser man David stå med ett nöjt uttryck i ansiktet efter att han besegrat Goliat.

En annan mycket känd och mycket vacker skulptur är den grekiska antikens Venus från Milo. Den är gjord av vit marmor och föreställer kärlekens gudinna Afrodite (i Rom kallad Venus). Skulpturen påträffades på den grekiska ön Melos år 1820, och finns sedan länge för allmän beskådan på Musée du Louvre i Paris.

I Norden

I Skandinavien känner de flesta till den fina bronsskulpturen Den lille havfrue (Den lilla sjöjungfrun) som sitter på en sten vid vattenbrynet i Köpenhamn. Skulptören Edvard Eriksen använde sin egen hustru, Eline Eriksen, som modell och inspirerades även mycket av H.C. Andersens saga om den lilla sjöjungfrun.

Författarinnan Karin Boye står sedan 1987 skulptur utanför Göteborgs stadsbibliotek. Det är en så kallad porträttskulptur skapad av den svenska skulptören Peter Linde.

Även statyn över poeten, journalisten och författaren Gustaf Fröding är en så kallad porträttskulptur, som finns att beskåda på Stora torget i Karlstad. Den restes i augusti 1996 och är skapad av konstnären Herman Reijers.

I Nordiska museets centralhall finns en skulptur av Gustav Vasa, gjord av Sveriges kanske mest kända skulptör Carl Milles. Milles skapade faktiskt två olika skulpturer av Gustav Vasa, varav den ena i gips och den andra i ek.

Skulpturparker i Europa

  • Parco Sculpture del Chianti, Italien
  • Beeldenpark Gemeentemuseum Den Haag, Nederländerna
  • Peer Gynt-parken i Løren, Norge
  • Parque Juan Carlos I, Spanien
  • Artparks Sculpture Park, Storbritannien