Villfarelser är de bilder med dråpliga texter som börjadeImage result for Villfarelser och andra möjligheter cirkulera på Facebook och gav upphov till en oerhörd munterhet för en stor publik online. PÅ Facebook-sidan med cirka 170,000 följare presenterar sig upphovsmannen till de genialiska verken som “komiker” och inte konstnär. Upphovsmannen Mathias Leclér ter sig aningens anonym och verkar vilja ha det på det viset.

Bilderna är hämtade från tider som flytt och är uteslutande svart-vita. Texterna är dock vad som utgör poängen med själva verken. Texterna är inte endast dråpliga och humoristiska utan dessutom tankeväckande. Man får sig en spark i röven och förstår att det kanske inte är så mysigt att gå omkring och lulla med offerkoftan på när allt kommer omkring.

Vill man beskåda verken i verkliga livet finns de under sommartid bland annat att beskåda på det mellansvenska galleriet Kulturkossan i Ljusdal. Det kan helt klart vara värt att ta sig en titt när man har chansen. Tankeväckande och omvälvande för det egna egot som gärna gosar ner sig i självömkan där i komfortzonen.

Utöver att verken är intressanta i sig så är de genialiska i sin enkelhet och kan dessutom inspirera till eget skapande. Vem som helst kan göra det egentligen, göra bilder, skriva egenhändigt hopknåpade citat och sprida dem på sociala media som Facebook och Instagram. Alla är naturligtvis inte utrustade med samma känsla för fantastiskt dråpliga citat, men möjligheten finns.

Överhuvudtaget så öppnar de digitala hjälpmedlen upp oändligt med möjligheter att uttrycka sig. Själva Villfarelser är förstås redan skapad men det finns ingenting som säger att man inte kan hitta en helt egen nisch bland konst, foto och citat. Man ser dem överallt på nätet; bilderna, citaten och den virala spridningen är enorm. Människor älskar den där typen av korta klok-ord så det är bara att sätta igång. Det är din tur att släppa lös skaparlusten.